* * * Nem tudjuk.hu

* Hogy kezeljük a tüntetéseket? *

* 2022. 03. 07. * szerző: MJB *

 

A tüntetéseknek nem kedvezett az elmúlt két év, általában alapvetően volt tilos, a járványügyi korlátozások miatt. De voltak olyan időszakok is, mikor legálisan lehetett demonstrálni. Felsorolunk néhány ilyen esetet, megnézzük, hogyan kezelték demokráciáink a kötelező oltások és a korlátozó intézkedések elleni tüntetéseket. Nem az elégedetlenek „igazával” vagy „nem igazával” fogunk foglalkozni, a most vizsgált társadalmi kérdésben ugyanis az lényegtelen. Ez a kérdés mindannyiunkat közösen érint: hogyan kezeljük a tüntetéseket?

Egy felsorolás következik, az elmúlt néhány hónap eseményeiről. Nem teljes a lista, és a gumibotos, paprikaspray-s, mesterlövészes, vízágyús oszlatási módokkal most nem foglalkozunk. Az itt következő néhány példa talán önmagában is eléggé elgondolkodtató.

Kép: Tüntetés a járványügyi intézkedések ellen Ottawában, Kanada fővárosában, (2022. január)

2022. 02. 15. KANADA

A békés tüntetőknek, és az őket támogatóknak bírói végzés nélkül befagyaszthatják a bankszámláját. Meg is teszik. Az indok: „veszélyeztetik a munkahelyeket és a kanadaiak biztonságát”.

A tüntetés január 28.-a óta zajlik, teljesen békésen. (Freedom Convoy.) A tüntetések megakadályozására az „Emergency Act (~Vészhelyzeti törvény)”-ot léptették életbe, amit csak „sürgős és kritikus helyzetben” lehet alkalmazni, amely „súlyosan veszélyezteti a kanadaiak életét, egészségét vagy biztonságát”, a törvényes tiltakozások azonban nem minősülnek annak”. Eddig még soha nem használták ezt a lehetőséget Kanadában. A „terrorizmusfinanszírozás” elleni jogszabályt is alkalmazzák a békés, kanadai állampolgárok (tüntetők vagy ~5.000 Ft-ot meghaladóan támogató szimpatizánsok) bankszámláinak befagyasztása során. A miniszterelnök helyettes szerint:

„It is time for you to go home. And let me also be clear, that we will have zero tolerance for the establishment of new blockades or occupations.  We now have the tools to follow the money. We can see what is happening and what is being planned in real time and we are absolutely determined that this must end now and for good.” (~”Ideje, hogy hazamenjetek. Had tisztázzam: zéró toleranciát hirdetünk az újabb blokádok és megszállások ellen. Az eszközök most már adottak, hogy lekövessük a pénz útját. Valós időben láthatjuk éppen mi történik, vagy hogy mit terveznek tenni, és teljesen eltökéltek vagyunk, hogy ennek egyszer és mindenkorra véget vetünk.”)

A békés tüntetés „megszállás”, „terroristagyanús” esemény, 2022-ben, Kanadában. Megakadályozásuk, és az ehhez szükséges „lekövetések” is a „demokrácia védelmében szükségesek”. Látnunk kell, hogy a demonstrálók és támogatóik bankszámláinak kollektív befagyasztása egy teljesen új, nagyon gyors és hatékony, modern módszer bármilyen elégedetlenkedő ellehetetlenítésére, megfélemlítésére. Mondhatnánk történelmi pillanat szemtanúi lehetünk itt. A nyugati demokráciákban én legalábbis nem tudok ehhez hasonló eseményről. Ezen a súlyos tényen nem változtat az, hogy az intézkedések bevezetői mikor ítélik úgy: sikerrel jártak, és feloldhatják a bírói végzéseket nélkülöző befagyasztásokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy a tüntetéseknek két lehetséges kimenetelt engednek: semmibe vétel vagy betiltás. Van így ennek értelme? Ez a hozzáállás a közösségünk jövőjét szolgálja?

Linkek: bbc.com, telex.hu, mandiner.hu, cbc.ca

FRISSÍTÉS 2022. 03. 23 * videóriport a tüntetésről * interjú egy erdélyi résztvevővel nexustv.hu

 

2022. 01. 31. AUSZTRÁLIA

A békés tüntetőknek összegyűjtött pénzt lefagyasztják. A GoFundMe, a világ egyik legnagyobb adománygyűjtő oldala, a négy nap alatt 2.500 adakozó által összegyűlt kb. 36 millió forintot foglalta le. A közösség ezzel támogatta volna például azokat, akiknek több ezer kilométert kellett autózniuk a tüntetésre.

Az országban hónapok óta tüntetnek. Januárban a kanadai Freedom Convoy mintájára megszervezték annak ausztrál ágát: Convoy to Canberra. A GoFundMe már a kanadai tüntetők esetében is, a kb. 120.000 adományozó által gyűjtött kb. 2,5 milliárd forintot is lefoglalta. A békés tüntetőket támogató közösségi adományok lefagyasztásának sehol nem bizonyított indoka: „erőszakosság”. A további okok sem tűnnek kielégítőnek: „a tüntetés már inkább megszállás”, „részletes költségvetés hiánya”. A „kettős mérce” vádja felmerül, ugyanis a GoFundMe korábban minden fennakadás nélkül tudott ennél nagyobb tüntetéseket, a Freedom Convoynál bizonyosan „erőszakosabb” mozgalmakat is támogatni az adománygyűjtő rendszerével. (Pl.: Antifa, BLM)

Képek: Tüntetések a járványügyi intézkedések ellen Melbourne-ben (2021. november 20.), Canberrában (2022. február 12.)

Linkek: telex.hu, abc.net.au, republicworld.com

 

2022. 02. 19. FRANCIAORSZÁG, BELGIUM, AUSZTRIA, OLASZORSZÁG

A tüntetéseket egyszerűen betiltják. Nem járványügyi, hanem ilyen okokból:

„A francia rendőrség „a közrend megzavarásának kockázatára” hivatkozva tiltotta be a tiltakozást, és emlékeztetett arra, hogy a forgalom megzavarása két év börtönbüntetéssel vagy 4500 eurós bírsággal járhat.”

„Bécsben a rendőrség az egyébként is jellemző forgalmi dugókkal indokolta a tiltást, és leszögezte, hogy az autós „Szabadságkonvojok” hajlamosak a környezet erős megterhelésére.”

„A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat. A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje – tették hozzá.”

„A demonstrációk tiltása Róma egész területére és a főváros környékére is érvényes, közbiztonsági okok miatt.”

Összefoglalva: 2022-ben Nyugat-Európában tilos tüntetni, mert az a többieknek kellemetlen, és amúgy is környezetszennyező.

Képek: Tüntetések a járványügyi intézkedések ellen Párizsban (2022. január 8.), Brüsszelben (2021. december 19.), Bécsben (2021. november 20.), Rómában (2021. október 9.)

Linkek: index.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, hu.euronews.com

 

2021. 11. 19. HOLLANDIA

A tüntetőkre éles lőszerrel lőnek. Az indok: eldurvult a tüntetés, felgyulladt egy kocsi.

Ebben a novemberi történetben két aggasztó dolog van. Az egyik, hogy ilyesmi nem szokott Európában megtörténni, pont ezeket a nehéz helyzeteket kell a rendőrségnek békésen kezelnie, és ezt rendre meg is tudják tenni, még durvább tüntetések esetében is, elég ha Franciaországra gondolunk. Ettől még előfordulhat talán, hogy valamiért indokolt volt petárdás, kövekkel „felfegyverzett” emberekre lőni. De ez se adna megnyugtató választ a fő gondra: hogy ez az esemény teljes média és társadalmi közönyben zajlott, zajlik. Pedig erről azt hittem, hogy komoly vörös zászló a közösségünkben: tüntetőket lövünk le éles lőszerrel.

„Hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől péntek este Rotterdamban.”

A kődobálók felelősségrevonása megtörténik: határozott, gyors, komoly nyomozások, videóelemzések, börtön, stb. Ez egy nagyon helyes dolog, végül is nem állatok vagyunk. De senki más felelősségét nem vizsgáljuk? Nem rontottak el a rendőrök semmit, hogy idáig fajult a dolog? Nem volt más opciójuk, csak a lelövés? És a tüntetés kiváltó okait már el is felejthetjük? Vajon mi okozza a társadalmi feszültséget? Ott minden rendben? Nincsenek felelősök? A korlátozó intézkedéseket például kellően alátámasztották egyértelmű bizonyítékokkal a lakosság számára? Semmi nem számít, ha van egy fotónk egy lángoló autóról? Az események kielemzése nem maradhat a holland miniszterelnök summázása szintjén, nem elegendő, ha egyszerűen leidiótázzuk a tüntetőket.

Képek: Tüntetések a járványügyi intézkedések ellen Hollandiában (2021. szeptember 11., 2022. január 16.)

Linkek: index.hu, infostart.hu, nltimes.nl