* * * Nem tudjuk.hu

* Covid19 * influenza * fiatalok oltása *

* 2022. 04. 22. * szerző: MJB *

 

A 2020-as év, a Covid19 járvány kezdete a „MI LESZ HA?” éve volt. Nem tudtuk. Utólag kell visszatekintenünk: túlreagáltuk? Vagy alul?

Az egyik fő kérdés a veszély léptéke volt. Most már tudjuk, hogy a 2020-as esztendőben a Covid19 milyen károkat okozott, és összehasonlíthatjuk a „szokásos” influenza és tüdőgyulladás okozta károkkal.

(forrás: ons.gov.uk, nomisweb.co.uk, cause code: J09-J11 Influenza, J12-J18 Pneumonia, U07.1. Covid-19)

A fenti adatokból az derül ki, hogy a Covid19 járvány összességében nézve 2,47-szer volt veszélyesebb, mint a „szokásos”, éves influenza és tüdőgyulladás.

Szerintem ez már önmagában nézve is meglepően „kicsi” szám. Persze nem a tragédiák számához képest, hisz abból egy is sok. Hanem ahhoz képest, hogy a 2020-as esztendőkben mennyi félelmen mentünk keresztül, hogy felforgattuk az életünket, és mennyi minden mást (egészségügyi- vagy éppen szociális igényt) szorítottunk háttérbe a Covid19 kezelése miatt. 2020-ban a társadalmunk gyógyítási-szellemi kapacitásait szinte teljes egészében a járvány „legyőzésére” és a vakcinák kifejlesztésére fordítottuk. Nem is beszélve a gazdasági károkról, a kisvállalkozások tömeges tragédiáiról, amiket-akiket „feláldoztunk a győzelem” oltárán. Ha ez akkoriban még védhető álláspont is volt, utólag visszatekintve tévedésnek tűnik. Ne felejtsük el, hogy ezek a mi tetteink voltak, nem a Covid19-é. Nem egy kényszerpálya követelte ki, hogy minden nap a járvány számaival keljünk és feküdjünk, hogy eltiltsuk a családtagokat a haldokló rokonoktól, stb-stb. Ez aránytalan túlzás volt, le kell vonnia kinek-kinek magának a tanulságokat, máskülönben újra és újra ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni.

Persze bizonyosan több halálos áldozata lett volna a Covid19-nek 2020-ban, ha semmiféle óvintézkedést nem teszünk. De komoly társadalmi feladatot mulasztunk el, mikor nem hasonlítjuk pontosan össze a „gyógymódjaink” hasznait és kárait. Ahány ország, annyiféle módszer volt. Biztos hogy mindegyik működött? A válasz nem olyan egyszerű, hogy a szigor majd mindent megold, van amikor éppen nem. Ezzel a feladattal tehát sajnos adósok vagyunk, bár politikai érdek nem fűződik hozzá… Pedig jó lenne tudni például olyanokat, hogy vajon mennyi előnye és hátránya volt egy járvány közepén annak, hogy a betegeket eltanácsoltuk az orvosoktól?:

„Háziorvosát ne személyesen keresse, hanem telefonon hívja fel! Ha a tünetek súlyosabbakra fordulnak akkor kórházi kezelésre van szükség.”

(forrás: koronavirus.gov.hu, „Mit tegyünk tünetek esetén”)

*

Az angol adatok nem egyediek. Ausztráliában például az elmúlt két év alatt kevesebben haltak meg összesen Covid19-hez köthetően (2020. és 2022. márciusa között 5.786 áldozat), mint amennyiben a „szokásos” influenzában és tüdőgyulladásban (2015-2019-es átlag: 3.334 áldozat évente, azaz két év alatt 6.668).

Ha az angol, 30 évesnél fiatalabbak adatait nézzük, ott is azt látjuk: az ő korosztályukban a Covid19 veszélytelenebb (108 áldozat) mint az évente szokásos mennyiségű influenza és tüdőgyulladás (137 áldozat). Ez sem egyedi. Az Egyesült Államokban 2014-ben influenza miatt több 18 évnél fiatalabb hunyt el (803 fő), mint a Covid19 miatt évente (584 fő).

*

Talán ezek az információk is közrejátszottak abban, hogy néhány helyen már nem ajánlják a fiatalok oltását:

  • Svédország: 2022. januárjától nem ajánlja az 5-11 évesek oltását – „az előnyök nem ellensúlyozzák a kockázatokat”:

„Sweden has decided against recommending COVID vaccines for kids aged 5-11, the Health Agency said on Thursday, arguing that the benefits did not outweigh the risks. „With the knowledge we have today, with a low risk for serious disease for kids, we don’t see any clear benefit with vaccinating them,” Health Agency official Britta Bjorkholm told a news conference.

(forrás: reuters.com, 2022. 01. 28.)

  • Florida: 2022. márciustól nem ajánlja az 5-17 évesek oltását – „az egészségeseknél több lehet a kára, mint a haszna”:

„Based on currently available data, healthy children aged 5 to 17 may not benefit from receiving the currently available COVID-19 vaccine. The Department recommends that children with underlying conditions are the best candidates for the COVID-19 vaccine. At the present time, there are certain risks to consider that may outweigh benefits among healthy children with no underlying conditions”

(forrás, letölthető pdf: floridahealthcovid19.gov, 2022. 03. 08.)

*  *  *