* * * Nem tudjuk.hu

* Terhes nők oltása *

* 2022. 09. 29. * Szerző: MJB *

*

Újabb igazságot tartalmazó, mégis teljesen félrevezető hír az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ-tól (CDC):
„A CDC új tanulmánya szerint a COVID-19 miatt kórházba került terhes nők 93%-a nem volt beoltva.”

*

*

1.: A preprint tanulmány május 9-én született, és a 2021. januártól novemberig terjedő időszakot vizsgálja. Tehát annyira nem új és nem aktuális ez az adat. Az elmúlt 10 hónapot uraló omikron variáns pl. nincs benne. Az oltakozáson gondolkozó kismamáknak vajon miért nem lehet idei adatokat mondani?
2.: A vizsgált időtartomány első fele, éppen a súlyosabb Covid19 hullám időszaka használhatatlan vakcinahatékonysági szempontból. 2021. áprilisára lecsengett a hullám, és csak a hónap végétől kezdték a terheseknek is ajánlani az oltást. Február elején, a hullámcsúcsnál még csak 1 %-uk volt oltott. A kutatásban se ezt, se az esetek időpontját nem részletezik, tehát nem tudjuk összehasonlítani az oltott és oltatlan kórházi esetszámokat. Ha a vakcinahatékonyságra keressük a választ, akkor ezt a 93 %-ot sürgősen el kell felejteni.
3.: A kutatás azt sugallja, hogy az állapotos nők többsége oltott (67,8 %). De 2022. februári adatokat említ, és ez minket éppen cseppet sem érdekel. A 2021. november 30.-ig tartó időszakot kell vizsgálnunk, ekkor ~32,5 %-os átoltottságról beszélhetünk (0-ról nőtt ~65 %-ra). Tehát jelen összehasonlításban azt kell látnunk, hogy a terhes nők nagy többsége oltatlan. Ahogy a kórházi kezelteké is. Ettől még lehet, hogy a vakcina hatékony, de az is benne van a pakliban, hogy nem. A pontos számok ismeretlenek…
4.: A CDC sajnos a szokásához híven nem az ország összes esetszámát hasonlítja össze ezekben a tanulmányokban, hanem néhány (jelen esetben 14) állam néhány intézményétől kéri be az adatokat. Nem általánosítható eredmények ezek.
5.: A kutatás 336 kórházi esetet vizsgál, a tünetekkel rendelkező terhes Covid19 betegeket. Ez jó kiindulás, de még így se tudjuk, hogy mekkora részük került kórházba ténylegesen „Covid miatt”. Ebbe a 336-ba beletartoznak például azok is, akik csak köhögtek, vagy kapart a torkuk, vagy éppen nem éreztek szagokat.

*

A biztonságra is kitér a CDC a hírében:
„gyülekeznek a bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy a terhesség alatti COVID-19 elleni védőoltás biztonságos”
Ehhez csak annyit tennénk itt most hozzá: azok a bizonyítékok is gyülekeznek, amik szerint nem biztonságos. Az mRNS pl. nem bomlik le az oltás helyén rövid időn belül, hiába reméli az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még 2022. szeptemberében is, hanem például átmegy az anyatejbe.

*

Ezekre is érdemes lenne felhívnia a figyelmet a Járványügyi Központoknak. Ne csak az oltás mellett szóló elavult és vakcinahatékonysági szempontból használhatatlan részeredményekre.

* * *

A hír azt sugallja: tudományosan bizonyítottan érdemes az állapotos nőknek Covid19 oltást felvennie. Ez egy alátámasztás nélküli hamis sugallat, félrevezetés. A hivatkozásukban nem találunk erre bizonyítékot: hiába nagy szám a 93 %, a kutatás adataiból minden és az ellenkezője is kiderülhetne. Igen, akár még az is, hogy nem éri meg oltakoznia a terhes nőknek.

* * *

Linkek, kapcsolódó anyagok: