* * * Nem tudjuk.hu

* Az oltásoknak köszönhetően kevesebben hunytak el Angliában? *

* 2022. 06. 06. * szerző: MJB *

Meglepő, de ezt sem tudjuk.

Azt hihetnénk, hogy egyértelmű a válasz: igen, csökkentették a halálesetek számát. Ennek a véleménynek egyik forrása maga az adatszolgáltató – Anglia esetében a statisztikai hivatal -, ők ugyanis felemásan mutatják be az eredményeiket. Az összefoglalóban csak az oltások előnyeit emelik ki, minden mást sugalló adatukról következetesen hallgatnak.

*

Összes haláleset

Nézzük meg most a teljes képet, a hivatal táblázatának adatait hiánytalanul. Például azt, hogy Angliában az oltások hogyan hatottak ki az „összes halálozás”-ra, tehát a Covid19-hez köthető, és az attól független összes halálesetre.

(adatok forrása: ons.gov.uk, letölthető xlsx: Table 1, All-cause death, 2022. 05. 16.)

Részlet a forrásból:

Ami közismert, és nem meglepő a fentiekből, hogy a sorozatosan oltottak általánosságban nézve csökkentették az „összes halálozást”, így a többlethalálozást is. A statisztikai hivatal is beszámol róla, ahogy arról is, hogy akit 6 hónapon belül oltottak, az jobb eredményeket mutat, mint akit 6 hónapnál régebben. De nézzük, mik maradnak ki az összefoglalókból, mi az, amit eddig nem nagyon tudtunk, és meglepő:

  • A legveszélyeztetettebb csoport messze nem az oltatlanoké, hanem az egyszer és kétszer oltottaké.

Ez így van több mint egy éve. Rosszabbak az eredményeik, mint az oltatlanoknak bármikor. 2021. novemberétől már a frissen kétszer oltottak eredményei is lesújtóak.

  • Az oltások hatásai NEM „elhalványulnak”, hanem hosszabb távon súlyosan rontják a halálozási mutatókat.

Az emlékeztető oltások ezt a negatív hatást csak rövidtávon ellensúlyozzák. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez az idő egyre csökken: a kétszer oltottak mutatói 10-11 hónap után romlottak átlag alá, a háromszor oltottak mutatói már 5-6 hónap után elérték nagyjából az oltatlanok értékeit.

*

Az oltott fiatalok

A fenti ábra minden korosztály egyesített mutatóit ábrázolja. Ezeket a görbéket leginkább az idősebb korosztályok határozzák meg, a 70 felettieknél nagyon hasonló ábrákat láthatunk. Érthető: az elhunytak többsége idős. De nézzük meg, hogy milyen a fiatalabb korosztályok ábrája.

(adatok forrása: ons.gov.uk, letölthető xlsx: Table 2, All-cause death, 2022. 05. 16.)

Részlet a forrásból:

Ebből aztán mindenki kimazsolázhatja a neki tetsző részleteket. Én most néhány olyan tanulságot emelnék ki, amiről mintha túl kevés szó esne. A 40 évesnél fiatalabbak esetében tehát:

  • Általánosságban nézve az oltottak adatai nem egyértelműen sikeresek, nem túl meggyőzőek.

Egyáltalán nem ilyen ábrákat képzelünk el, amikor a „szenvedjenek az oltatlanok” felkiáltások mögé beállunk társadalmilag. Tényleg jogosan rúgtunk ki embereket a munkahelyükről? Az oltatlanok kényszerítésével tényleg csökkentettük a kórházak leterheltségét?

  • A többlethalálozást leginkább az egyszer oltottak növelték, de a többször oltottak sem csökkentették érdemben, sőt:

2022. során az oltatlanok voltak a „legnagyobb biztonságban” Angliában. Pedig emlékeztető oltások ide vagy oda (Angliának több mint a fele megkapta a 3. dózist), a január-február-márciusi Covid19 hullám halálosabb volt, mint az előtte lévő, 2021. őszén.

A fiatalabb korosztályok esetében a Covid19 veszélyessége eleve elenyésző. (40 éves kor alatt Angliában a lakosság feléről beszélünk, de a járványáldozatoknak csak 1 – 2 %-a került ki közülük.) Az oltások meg nem csökkentették érdemben a többlethalálozást, sőt, lehet hogy növelték azt. Ez komoly kérdéseket vet fel a vakcinaigazolványok lassan globálissá váló rendszerével kapcsolatosan, és hogy mennyiben volt helyes a 40 évesnél fiatalabbak alapjogait (pl. szabad mozgás, méltóság) megvonni, ha nem kérik az oltást. (Az oltottak halálozási mutatói nem azért magasak, mert pusztán a veszélyeztetettek kaptak vakcinát. 2022. márciusára a korosztály 2/3-a megkapta a 2. dózist, több mint harmada pedig a 3.-at is.)

Továbbra is kérdés, hogy hány intézkedésről ismerjük el visszamenőleg: túlzás volt, hiba volt, legközelebb jobban figyelünk.

*

Többlethalálozás

Ha valahol nagy a többlethalálozás az elvárthoz képest akkor az nem biztos, hogy a Covid19 miatt van.

Az se zárható ki, hogy az oltások miatt van. A fenti adatok szerint a WHO téved, mikor a „többlethalálozás”-t minden esetben kérdés nélkül a Covid19 számlájára írja.

*

ÖSSZEGZÉS

Három tételen alapulnak a szigorú járványügyi intézkedések.

  1. A Covid19 áldozatai súlyosan növelik az „összes haláleset” számait, azaz a veszély léptéke nagy.
  2. Az intézkedések (pl. az oltások) ezt a nagy veszélyt, a Covid19-hez köthető halálesetek számát hatékonyan lecsökkentik.
  3. Az intézkedéseknek nincsenek meghatározó mellékhatásai, tehát pl. az oltások nem növelik a Covid19-től független halálesetek számát.

A fenti adatok alapján az látszódik, hogy a 3 tétel közül valamelyik vagy mindegyik téves. Ha mindegyik igaz lenne, akkor az összes ábrán az oltatlanok mutatnák a legrosszabb eredményeket.

Aggasztó, hogy a fenti adatokban olyan sok a meglepő elem. Miért csak azon részei közismertek a hivatalos adatoknak, amik az oltások mellett szólnak? Ez gátolja a tisztánlátást, és visszajelzés is egyben: komoly hibákat követtünk el az információáramlás terén a járvány során. Ezzel a fontos témával külön cikkben kívánunk foglalkozunk.

*   *   *